Και του χρόνου λοιπόν!

%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τις διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων και το παρόν έχει σκοπό να βοηθήσει να διορθώσουμε τα «κακώς γινόμενα» και να μας προσέξουμε λίγο περισσότερο «εκ των έσω», ώστε να επανέλθουμε σε περίπτωση που ξεφύγαμε κάπως σε κιλά, σε κακή χοληστερίνη (LDL), σε γλυκόζη σε ουρικό οξύ κ.ά.

  • Βασική και απαραίτητη κίνηση είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Κάτι τέτοιο θα το καταφέρουμε αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με τα αντίστοιχα μειωμένων λιπαρών, καταναλώνοντας άπαχο κρέας αντί για λιπαρό, αφαιρώντας το δέρμα από τα πουλερικά και χρησιμοποιώντας πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος του φαγητού: αποφεύγουμε το τηγάνισμα, το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη χρήση ζωικού λίπους ή μαργαρίνης. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο σε περιορισμένη ποσότητα, το οποίο προτιμότερο είναι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Προσπαθούμε να κρατάμε τα 3ωρα ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε να μοιράζουμε την πρόσληψη θερμίδων και να βοηθάμε τον μεταβολισμό μας να δουλεύει συνεχώς υπερ μας. Αφήνοντας μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση ενός ή δύο μεγάλων γευμάτων, τα οποία δεν καταφέρνει να «κάψει» ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να τα αποθηκεύει με μορφή λίπους. Εκτός αυτού, το σάκχαρο του αίματός μας δεν μπορεί να διατηρηθεί σε επιθυμητά όρια, αφού τη μια παθαίνουμε υπογλυκαιμία (όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί) και την άλλη υπεργλυκαιμία (όταν καταφεύγουμε σε μεγάλο γεύμα, ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες).
  • Καταναλώνουμε όσπρια, λαχανικά και φρούτα σε μεγαλύτερη συχνότητα, με σκοπό να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών που βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού, στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία δρουν ως αντιοξειδωτικές ουσίες καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το σώμα μας.
  • Καλό θα είναι να απαλλαγούμε από τα περισσεύματα των εορταστικών εδεσμάτων, καθώς είναι δύσκολο να αντισταθούμε στον πειρασμό της κατανάλωσής τους όσο γνωρίζουμε ότι συγκατοικούν ακόμα μαζί μας!
  • Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε το αλκοόλ και να πίνουμε αρκετό νερό και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη. Το νερό βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην αίσθηση κορεσμού, καθώς και στη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Βασικός κανόνας να μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, καθώς η δίψα είναι καθυστερημένος δείκτης αφυδάτωσης.
  • Σημαντικό σημείο που αναφέραμε και στις προ εορτών συμβουλές, είναι να προσπαθούμε να τρώμε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερο και δε γίνεται καλό μάσημα των τροφών, με αποτέλεσμα να ακολουθεί δυσπεψία και αεροφαγία. Εξάλλου, για να επέλθει κορεσμός χρειάζεται 20 λεπτά μέχρι να λάβει ο εγκέφαλος το μήνυμα ότι χόρτασε.
  • Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη σημαντικότητα της αύξησης της φυσικής μας δραστηριότητας, με σκοπό να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες, αλλά και να χαμηλώσουμε τα επίπεδα σακχάρου και κακής χοληστερόλης του αίματος.

Θυμηθείτε!

Σκοπός είναι να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές (υποθερμιδικές δίαιτες, πρωτεϊνικές δίαιτες και στερητικού τύπου δίαιτες μονοφαγίας). Οι μέθοδοι αυτοί, εκτός του ότι δεν μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για άτομα που είτε πάσχουν από κάποια ασθένεια, είτε έχουν προδιάθεση για εμφάνιση κάποιας νόσου.

Παν μέτρον άριστον, λοιπόν, και για πριν και για μετά τις Γιορτές!!

virginia-tsakalianΤσακαλιάν Ν. Βιργινία
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Master Practitioner In Eating Disorders & Obesity
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός